
ΑΡΧΙΖΕΙ Η ΣΥΓΚΑΛΗΨΗ
Η Silicon Valley Bank απέτυχε επειδή το 1999 το καθεστώς Κλίντον υπέγραψε την κατάργηση του νόμου Glass-Steagall και επειδή ο νόμος Dodd-Frank επιτρέπει στις χρεοκοπημένες τράπεζες να κατάσχουν τις καταθέσεις των καταθετών για να διασωθούν οι ίδιες. Η ανόητη αυτή νομοθεσία αναγκάζει τους καταθέτες να αποσύρουν τις καταθέσεις τους σε οποιαδήποτε ένδειξη τραπεζικού προβλήματος.
Ο τελείως απερίσκεπτος νόμος Dodd-Frank δημιούργησε τον μηχανισμό για τις σύγχρονες τραπεζικές εργασίες. Εάν έχετε περισσότερα χρήματα ως κατάθεση από το ασφαλισμένο ποσό των 250.000 $, ο Dodd-Frank επιτρέπει στην τράπεζα να διασωθεί με την κατάσχεση των καταθέσεων σας. Πολλές εταιρείες έχουν καταθέσεις μισθοδοσίας άνω των 250.000$. Εάν κατασχεθούν καταθέσεις, οι επιχειρήσεις δεν μπορούν να πληρώσουν τους εργαζομένους ή τους λογαριασμούς τους.
Αλλά μην περιμένετε από το Bloomberg να σας πει ποτέ καμία αλήθεια. Δεν έχω διαβάσει ποτέ σωστή αναφορά στο Bloomberg.
Η υπηρεσία παραπληροφόρησης, το Bloomberg, πρωτοστατεί. Το Bloomberg δείχνει με το δάχτυλό τον Ντόναλντ Τραμπ και την «απελευθέρωση της εποχής Τραμπ». Στην επανεγγραφή της ιστορίας από το Bloomberg, ο Τραμπ είναι υπεύθυνος επειδή υπέγραψε ένα νομοσχέδιο που εγκρίθηκε από Δημοκρατικούς και Ρεπουμπλικάνους που επέτρεπε στις μεσαίες τράπεζες να «παρακάμψουν ορισμένους από τους αυστηρότερους κανονισμούς μετά τη χρηματοπιστωτική κρίση». Λοιπόν, πού ήταν το ομοσπονδιακό αποθεματικό; Πού ήταν οι ρυθμιστικές αρχές των τραπεζών; Το Bloomberg δεν λέει.
Οι πρόεδροι δεν γράφουν δημοσιονομική νομοθεσία. Ένας μετανάστης-εισβολέας, ο Ro Khanna, ο οποίος με κάποιο τρόπο εκπροσωπεί στο Κογκρέσο την Silicon Valley, λέει: «Το Κογκρέσο πρέπει να συνενωθεί για να αντιστρέψει τις πολιτικές απορρύθμισης που εφαρμόστηκαν υπό τον Τραμπ».
Τι απόλυτη βλακεία.
Η Silicon Valley Bank αντιμετώπισε προβλήματα επειδή η Federal Reserve αύξησε τα επιτόκια και μείωσε την αξία του χαρτοφυλακίου ομολόγων της τράπεζας, γεγονός που έκανε την τράπεζα αφερέγγυα. Οι μεγαλοκαταθέτες, βλέποντας τα χρήματά τους σε κίνδυνο, τα απέσυραν γρήγορα. Η Silicon Valley Bank αναγκάστηκε να πουλήσει το αποσβεσμένο χαρτοφυλάκιο ομολόγων της, υποτιμώντας έτσι περισσότερο την αξία του, για να καλύψει τις αναλήψεις, μειώνοντας έτσι την αξία των ομολόγων της, με συνέπεια οι υποχρεώσεις της τράπεζας να υπερβαίνουν τα περιουσιακά της στοιχεία, οδηγώντας την τράπεζα σε πτώχευση.
Δεν υπάρχει ελπίδα να αποφευχθεί η οικονομική κατάρρευση.
Paul Craig Roberts
Institute for Political Economy
@IouliaMike