ΨΥΧΟΣ ΜΕ... ΣΥΝΕΦΟ ΚΙΜΩΛΙΑΣ
Ο ιδρυτής της Microsoft, Bill Gates, υποστηρίζει την ανάπτυξη ενός έργου ηλιακής μηχανικής για τη μείωση του ήλιου, με ένα σύννεφο κιμωλίας.
Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ στη Μασαχουσέτη που αντιλήφθηκαν το έργο, είπαν ότι η κιμωλία θα μπορούσε να λειτουργήσει ως σκίαστρο, προκαλώντας ένα παγκόσμιο φαινόμενο ψύξης που θα βοηθούσε στην επιβράδυνση της κλιματικής αλλαγής.Οι επιστήμονες σκοπεύουν να πραγματοποιήσουν μια δοκιμή μικρής κλίμακας τον Ιούνιο πάνω στην πόλη Kiruna της Σουηδίας, με αφορμή την οικονομική υποστήριξη του Gates και άλλων ιδιωτικών χορηγών.
Ένα μεγάλο δοκιμαστικό μπαλόνι θα σηκωθεί εκεί, φέρνοντας δύο κιλά όξινου ανθρακικού ασβεστίου και 600 κιλά επιστημονικού εξοπλισμού 12 μίλια στη στρατόσφαιρα.
Μόλις το μπαλόνι φτάσει στο ύψος του στόχου σε ένα λοφίο, θα απελευθερώσει το όξινο ανθρακικό ασβέστιο. Αν όλα πάνε καλά, θα πρέπει να καταλήξει σε μήκος περίπου ένα ή δύο μίλια.
Ο διευθυντής του έργου Frank Keutsch είπε ότι το λοφίο θα ήταν αρκετά μικρό για να μην προκαλέσει πρόβλημα στη στρατόσφαιρα αλλά αρκετά για να τους δώσει αποτελέσματα για να δουλέψουν.
Κατά τη διάρκεια της δοκιμής, ο Keutsch και οι συνάδελφοί του θα αναλύσουν τις πιθανές επιπτώσεις του λοφίου στην ηλιακή ακτινοβολία, που προσπαθεί να φτάσει στην ατμόσφαιρα του πλανήτη, πάνω από την Kiruna.
Θα μελετήσουν επίσης πώς αντιδρούν τα σωματίδια κιμωλίας με τον αέρα σε μεγάλα υψόμετρα. Θα χρησιμοποιήσουν αυτά τα δεδομένα για προσομοιώσεις υπολογιστών με μεγαλύτερες διασπορές.
__________________
Το ανθρακικό ασβέστιο είναι μια χημική ουσία που αντανακλά τον ήλιο. Στη μορφή του σε σκόνη, χρησιμοποιείται για την πρόληψη και τη θεραπεία των χαμηλών επιπέδων ασβεστίου στο αίμα, σε άτομα που δεν λαμβάνουν αρκετό ασβέστιο από τη διατροφή τους. Χρησιμοποιείται επίσης ως αντιόξινο για την ανακούφιση ορισμένων πεπτικών προβλημάτων, όπως καούρα, δυσπεψία οξέος και στομαχικές διαταραχές.
Ο Keutsch και οι συνάδελφοί του σκοπεύουν να χρησιμοποιήσουν ανθρακικό ασβέστιο για να δημιουργήσουν μια τεράστια ασπίδα, που θα αντανακλά μερικές από τις ακτίνες του Ήλιου και θα θερμαίνει πίσω στο διάστημα, καθώς και θα θαμπώνει εκείνες που περνούν.
Αλλά η ιδέα είναι πολύ πιο περίπλοκη από ό, τι ακούγεται, λόγω των άγνωστων επιδράσεων που μπορεί να έχει το σύννεφο στα καιρικά συστήματα του πλανήτη. Στην πραγματικότητα, το έργο, που ονομάζεται Stratospheric Controlled Perturbation Experiment (SCoPEx), έχει επικριθεί από την έναρξή του, λόγω των κινδύνων που συνεπάγεται.
Για παράδειγμα, μεγαλύτερες διασπορές ανθρακικού ασβεστίου θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε ακραίες αλλαγές στις καιρικές συνθήκες. Ορισμένοι ειδικοί έχουν επίσης εκφράσει ανησυχίες σχετικά με τη βιωσιμότητα ενός τέτοιου έργου, στο ότι οι επιστήμονες θα έπρεπε να ψεκάζουν ακούραστα ανθρακικό ασβέστιο στην ατμόσφαιρα για να διατηρήσουν τα ευεργετικά αποτελέσματα του νέφους.
Ο Stuart Haszeldine, καθηγητής δέσμευσης και αποθήκευσης άνθρακα στο Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου στη Σκωτία, ο οποίος δεν συμμετείχε στο έργο, δήλωσε ότι η παρεμπόδιση του ήλιου δεν θα εξαλείψει την κύρια αιτία της ρύπανσης που θερμαίνει τον πλανήτη.
Παραδέχθηκε ότι το σύννεφο της κιμωλίας, στην πραγματικότητα, θα κρυώσει τη Γη επειδή αντανακλά την ηλιακή ακτινοβολία. Αλλά μετά από αυτό, θα ήταν σαν να παίρνεις ηρωίνη. "[Πρέπει] να συνεχίσετε να παίρνετε το φάρμακο για να συνεχίσετε να έχετε το αποτέλεσμα." Επιπλέον, η απελευθέρωση όλο και περισσότερης κιμωλίας στη στρατόσφαιρα θα άλλαζε τον ουρανό της ημέρας σε λευκό.
Επιπλέον, οι περιβαλλοντολόγοι ανησυχούν επίσης, ότι οι πολιτικοί θα χρησιμοποιήσουν το έργο ως δικαιολογία για να μην μετριάσουν την ατμοσφαιρική ρύπανση. Άλλοι φοβούνται ότι το ανθρακικό ασβέστιο μπορεί να βλάψει τη στιβάδα του όζοντος. Αυτό το στρώμα ενεργεί ως ασπίδα για την προστασία των ανθρώπων από την επιβλαβή υπεριώδη ακτινοβολία, η οποία έχει συνδεθεί με σοβαρά προβλήματα όπως ο καρκίνος του δέρματος.
Υπερασπιζόμενοι το έργο τους, οι επιστήμονες δήλωσαν ότι η τεχνική τους πρέπει να χρησιμοποιηθεί παράλληλα με άλλες στρατηγικές μετριασμού για την ατμοσφαιρική ρύπανση και τη λεγόμενη κλιματική αλλαγή, όχι ως λύση από μόνη της.
Ο Keutsch σημείωσε επίσης ότι τα δεδομένα που θα συγκεντρωθούν από τη δοκιμή τους τον Ιούνιο, θα τους βοηθήσουν να προσδιορίσουν εάν οι μεγαλύτερες διασπορές θα είναι στην πραγματικότητα καταστροφικές για τα καιρικά συστήματα.
Πηγές: DailyMail.co.uk & ScienceMag.org
@IouliaMike